Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Staňte sa aj Vy občanom Hamuliakova

Prečo sa stať občanom Hamuliakova?spravodaj_p1_0

Mnohí považujú Hamuliakovo za najkrajšiu obec Žitného ostrova, iní za najslnečnejšiu, ďalší za obec relaxu a pokoja. Všetci majú pravdu a my hamuliakovčania či gútorčania to vieme. Hamuliakovo ponúka pre každého niečo výnimočné: zdravý vidiecky vzduch, pokojný život, možnosť bicyklovania či rybačky pri Dunaji, návštevu historického skvostu – hamuliakovského Kostola svätého Kríža…….. Nečudo, že táto obec nadchla mnohých a sťahujú sa k nám ľudia z celého Slovenska.

Stali sa z nás susedia, z mnohých priatelia a máme veľa spoločného. Všetci by sme radi mali upravené cesty, čisté ulice, funkčné verejné osvetlenie, športové a kultúrne podujatia, moderný zberový dvor, dostatok kapacity v škôlke.
No…
Všetky tieto aktivity sú hradené z obecného rozpočtu, ktorý je v súčasnosti tvorený prevažne z platieb štátu za občanov, ktorí sú prihlásení na trvalý pobyt v obci. Čo to konkrétne znamená? Ak tu niekto síce žije, ale je prihlásený na trvalý pobyt v inej obci, dostáva peniaze od štátu táto iná obec a nie Hamuliakovo. Bez ohľadu na to, že Hamuliakovu vznikajú náklady na zaistenie služieb pre tohto obyvateľa. Sú tu síce ešte dane z nehnuteľností, ich výška za jeden rodinný dom ale sotva pokryje prevádzku svietidla verejného osvetlenia najbližšieho k tomuto domu.
Môže existovať rad rôznych dôvodov prečo nebyť občanom Hamuliakova, môže odrádzať predstava, že kvôli zmene trvalého bydliska je potrebná výmena dokladov, prehlásenie auta, zmena daňového úradu a podobne. Sú tieto dôvody ale skutočne závažnejšie a väčšie ako možný krajší život v Hamuliakove?

Ak budeme parafrázovať J.F. Kennedyho: „Nepýtajte sa, čo môže urobiť Hamuliakovo pre Vás. Pýtajte sa, čo môžete urobiť Vy pre Hamuliakovo.“

Prvá a základná odpoveď znie:

Staňte sa a zostaňte aj Vy občanom Hamuliakova!

Pretože otázka trvalého pobytu nie je ľudský problém, ale veľký problém finančný.

Rečou čísiel:
pri odhade 1000 neprihlásených obyvateľov prichádza obec o takmer 180.000 € ročne, čo je viac ako polovica peňazí, ktorú takto dostávame dnes.

Ešte konkrétnejšie? Z týchto peňazí, ktoré obec nedostáva, by sme za jeden rok mohli z vlastných zdrojov, teda bez zadlžovania obce pôžičkami či čakania na eurofondy, realizovať:

* obnoviť škôlku (zatepliť, vymeniť okna a kompletný vykurovací systém) (200.000 €)
* kúpiť polovicu pozemku pre novú školu, ktorú tak veľmi potrebujeme (330.000 €)
* postaviť 3 triedy novej základnej školy
* kompletne zmodernizovať zberový dvor
* rekonštruovať veľkú časť verejného osvetlenia v obci (300.000 €)
* postaviť 7 – 10 km nových chodníkov

Je možné, že z rôznych dôvodov sa nestanete občanom – odrádza Vás predstava, že kvôli zmene trvalého bydliiska by ste boli nútení vymeniť doklady, meniť sídlo firmy a podobne. V tom prípade môžete darovať obci 200 € na osobu za rok, čím aj VY prispejete k zabezpečeniu každodenného fungovania obce. (Darovacia zmluva)

Ďakujeme!

(lg, jk)

Ako sa stať občanom Hamuliakova? Prihlásenie sa na trvalý pobyt – Kliknite sem